Rektör Eren, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Adana Bölge Müdürü Mustafa Yalınız’ın da katıldığı yıl sonu değerlendirme resepsiyonunda gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nin 6 Şubat depremleri sürecinde yaşadığı gelişmeleri ve görevi devraldıkları 2 yıl boyunca üniversitenin yeniden inşa sürecini değerlendirdi.
Asrın felaketinin ikinci yıldönümüne yaklaşırken basın mensuplarıyla yeniden buluşmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Rektör Eren, “Basın mensuplarımızın burada bulunması, üniversitemizin sesi olmanız açısından büyük bir anlam taşıyor. Sizlerin doğru ve yapıcı bir bakış açısıyla toplumumuza rehberlik etmeniz, bizlerin toplumumuzla olan bağını daha da güçlü kılıyor.” diye konuştu.
Bu süreçte, yerel basının üniversiteye verdiği destek ve dayanışmayı özellikle vurgulamak istediğini dile getiren Rektör Eren, “Siz değerli basın mensuplarımızın üniversitemizde gerçekleştirilen çalışmaları, topluma ve kamuoyuna duyurma çabanız, yalnızca kurumumuzun başarısını değil, şehrimizin yeniden ayağa kalkma mücadelesini de görünür kılmıştır. Bu dayanışma ruhu için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.
Depremler sonrası genel durumu özetleyen Rektör Eren, “Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremleri, yalnızca şehrimizi değil, üniversitemizi de derinden sarstı. Depremler sonucu üniversitemizin maddi kaybı 2 milyar TL’ye yaklaşmıştır. Maalesef, bu süreçte 96 çalışma arkadaşımızı ve 289 öğrencimizi kaybettik. Bu kayıplar, sadece birer sayı değil, kalbimizde derin izler bırakan acı hatıralardır. Ancak bu ağır koşullara rağmen, ‘Zorlukla beraber bir kolaylık vardır’ düsturuyla hızla toparlanarak hem akademik hem de fiziki anlamda yeniden yapılanma sürecine başladık.” şeklinde konuştu.
Öğrencilerin sosyal hayatını zenginleştirmek adına yeni sosyal alanlar ve spor tesisleri inşa ettiklerini, ayrıca çeşitli bilimsel etkinlikler ve çalıştaylar düzenlediklerini de kaydeden Rektör Eren, şehrin yeniden inşa sürecine akademik katkılar sağladıklarını, bu kapsamda birçok kurum ve kuruluşa ev sahipliği yaptıklarını dile getirdi.
Üniversite Hastanelerinin, deprem sonrası ayakta kalan tek sağlık kuruluşu olduğuna dikkat çeken Rektör Eren, “Tadilatları tamamlanan polikliniklerimiz ve yenilenen servislerimizle birlikte günlük 2500 hastaya hizmet veriyoruz. Ağız ve Diş Sağlığı Hastanemiz ise günlük 600 hastaya hizmet sunmaktadır. Bu çalışmalar sayesinde, sağlık birimlerimizin deprem öncesi döneme kıyasla daha yüksek bir hasta yoğunluğuna ulaşması sağlanmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.
Üniversitenin araştırma ve akademik başarılarıyla öne çıktığına da vurgu yapan Rektör Eren, “Son iki yılda TÜBİTAK ve uluslararası fonlardan desteklenen 59 proje yürürlüğe girmiş, bu projeler için toplamda önemli bütçeler ayrılmıştır.
Ayrıca, 82 BAP projesi ve 2 Avrupa Birliği Projesi tamamlanmış, 4 yeni patent tescillenmiştir. Üniversitemiz, bilim dünyasına katkı sağlayan bu çalışmalarıyla hem ulusal hem de uluslararası alanda dikkat çekmektedir. Özellikle deprem sonrası koşullara rağmen bilim dünyası tarafından en yetkin kategoriler olarak kabul edilen Q1 ve Q2 düzeyinde bilimsel yayınlarda yer alan çalışmalarımızın her geçen gün arttığını memnuniyetle takip ediyoruz.” diye kaydetti.
Rektör Eren konuşmasının sonunda Mustafa Kemal Üniversitesi Veri Koordinatörlüğü, ortez protez ünitesi ve doğal gaz alt yapı çalışmaları gibi kazanımlardan da bahsederek Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ni basının gücüyle daha ileriye taşıyacaklarının mesajını verdi.