Ela Gür KOCAOĞLU


ZAMAN

Zaman kelime olarak Arapçadan günümüze geçmiş bir sözcüktür.


 Zaman kelime olarak Arapçadan günümüze geçmiş bir sözcüktür. Zaman kavramı; Vakit, mevsim, geçmiş zaman, şimdiki zaman, gelecek zaman ve geniş zaman olarak tanımlanır.
 Zaman, üzerinde hiç düşünülmeyen bir konu ve mutlaka fikir sahibi olunan, insan değerlerini ortaya koyan ‘’aranan’’, özlenen, pişmanlık duyulan hasretle beklenen bir kavramdır.
 ‘’Aradığın seni arayandır’’ derken  Mevlana Hazretleri; bizlerin neyi nasıl aradığımız gerçeği üzerinde durur. İşte bu yüzden aradığımız her ne ise tamda şuracıkta bir nefes kadar yakınımızdaki zamandır. Zaman kavramı değişmeyen bir gerçektir. Onunla iyi bir bağ kurmak gerekir. Ama maalesef güçlü bir bağımız yok. Çünkü biz bu bağı zamanı suçlayarak kopardık. Arayanımız yok artık kaybolmuşuz zamanın içinde. Ey insan! Zaman sensin, sen iyi olursan zaman da iyidir ve her zaman aranan olursun. Lakin kötü olursan zaman da kötüdür hüsrana uğrar nedamet duyanlardan olur ve zamanın değiştiğini savunuruz. Aslında değişen bizleriz. Zaman ise yerinde duruyor.
 Hepimiz zamanı suçluyoruz. Her konu açıldığında ah bu zaman deniliyor. Zaman değişti, zaman değiştirdi, zamana ayak uydurduk ama hiç mi farkında değiliz ki zamanı ne kadar suçladığımızı. Keşke dili olsa da konuşsa hepimiz utanırız onu suçladığımıza neden bir şeylerin arkasına saklanarak zamanın değiştiğini savunuyoruz da biz büyüklerin içinde yaşayan çocuk, genç ve yetişkinlerin değiştiğini kabul etmiyoruz. Zaman sadece geçmiş, şimdiki ve gelecek zaman olarak yerinde sayar ve bizler yaşatırız. Çünkü zaman soyut bir kavramdır. Soyut olan bir şey seni değiştirmez. Ancak ve ancak sen onu yönlendirip istediğin kalıba sokabilirsin.
 Bu aralar çok sık kullanılan zamane çocuklar ‘’ diye bir ibare var. Bu ibare içimi parçalar çünkü bu çocukları biz var ettik. Suçluyu hep başka yerde ararız oysa hiç bakmayız aynalara…
 Her dakikamız hayatımız her saniyemiz zamanımızdır. Önemli olan geçmiş ya da gelecek değil ikisini var eden şimdiki zamandır. Şimdi ne yaşıyoruz ne biriktirdik o önemli bizim için.
 Unutmayalım! Zaman boyun eğer bizler değil. Çünkü zaman kumaş gibidir istediğin gibi biçersin. İşte o zaman aradığın seni arayandır sözüne vakıf oluruz.
 Evet, bizler yaşanmışlıkların eseriyiz. Elimizin değdiği her yer, her yürek bizimdir. Ademoğlu yaratıldığı günden bu yana arayış içindedir ve nitekim aradığı onu bulur. ‘’MEN TALEBE VECEDDE VECED’’ insan neyi dilerse ona nail olur.
 Geçmişi kontrol eden, geleceği kontrol eder. Şimdiki zamanı kontrol eden geçmişi kontrol eder. ( George Orwell )
 Gelin mükemmel bir sonu yazmak için zamanı yaşatalım ve onu en iyi yazar yapalım…

  • Cuma 22.5 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.5 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 11.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu