Ela Gür KOCAOĞLU


NİSA

  Kadınlar anlamına gelen nisa annedir,


 Kadınlar anlamına gelen nisa annedir, kardeştir, abladır, eştir, vb. Bazen annedir her zaman merhametiyle saran, bazen abladır destek olan bazen ise eştir hayat arkadaşına vb.
 Yüce Rabbimiz RAHİM sıfatını kadına vermesinin hikmetinde yatar bir kadının şefkati, duygusu, sevgisi ve merhameti.
 Kutsal kitaplarda kadının yeri ve öneminden çokça söz edilmiştir. Tevrat ve İncil’de Hz. Havva Hz. Ademin kaburga kemiğinden yaratılmıştır ayeti ve devamında İncil’de erkekte kadından doğar ayeti yer alır bu da eşitliği ve kimsenin kimseye üstünlüğünün olmadığını gösterir. Son kitap Kur’an-ı Kerim’de ise Nisa Süresinin birinci ayetinde Allah sizi tek bir nefisten tek bir özden yarattı ifadesi yer alır.
  ‘’ Erricelu kavvamune alan nisa…’’ ayetinde Kavvamun sözü güç, idare eden, aile reisi manalarına gelir. Burada  Cenab-ı Hak fıtrat olarak erkeğe  idare gücü kadına da eğitme gücü vermiştir. Erkek fitri yapısı olarak evin nafakasını, idaresini yürütürken kadında fitri yapısı olarak merhamet ve şefkatiyle mürebbilik vazifesiyle aileye katkıda bulunarak ailenin ayakta kalmasını sağlar. Peygamberimiz (S.A.V.) erkeğin evi yönetmesini erkeklere tavsiyesinde merhamet yardım kanatlarını güzel ifadelerini eşine değer vererek maddi manevi yanında olmasını, kadına da kendi fıtri yapısı olarak merhamet saygı ve sevgisiyle eşine muamele etmesini tavsiye etmiştir. Ne zaman bizler erkek ve kadınlar olarak güçler kesişmesine girdik kendimizi ailemizi kaybeder hale geldik. ‘’ Cennet annelerin ayaklar altındadır’’ hadisi bir annenin merhametiyle çocuğunu sarıp sarmalaması şefkatiyle hiç üşenmeden büyütmesi ve çocuğun cenin halinde iken dahi onu nasıl koruduğu ve çocuğuna büyük fedakarlıklar gösterip bir çok sıkıntıya katlanarak evlatlarını yetiştirmesi, eğitmesiyle Efendimizin övgüsüne mazhar olmuşlardır. 
 İlk mürebbi annedir. Annenin iyi bir eğitmen olması sonucunda faydalı bir nesil yetişir. Lakin anne çocuğunu eğitmez ise ‘’Şaki’’ bir nesil ortaya çıkar. Sadece kadına şiddette değil, çocuk istismarında, hayvan katlin de, yuvaların dağılması, hedefsiz bir neslin ve neslin yok oluşu,  hatta ormanların yok oluşunda dahi hiçbir şekilde bu olumsuzlukların önüne geçemeyiz. Bir KADIN’ın eğitimi neslin kurtuluşudur ve ‘’Yeryüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.’’ (M. Kemal ATATÜRK).  Eğer kadın mürebbilik vazifesini  iyi icra ettiğinde iyi bir reis, idareci, akademisyen, ,idealleri, ufku ve hedefi güzel bireyler yetiştirir.  Kadın isterse Tıpkı Kahraman Nine Hatun gibi hiç düşünmeden gencecik yaşında cepheye koşar ve savaşır. Kadın isterse tıpkı ilk savaş pilotu Sabiha Gökçen gibi semalarda uçarak kendini dünyaya ispat eder. Bir kadın isterse nice başarılara imza atar. 
 Annelerimizin el emeği göz nuru ile işlenen hazırlanan çeyizler, ninelerimizin ördüğü renga renk örtüleri kullanmak, kazakları giymek için ne kadar heyecanlanırdık.  Nenelerimizin ördüğü bu motifin adı ‘’Kadın dilendi bey beğendi’’ olmuştur. Kadın aile reisine yardımcı olması babında komşularından kapı kapı dolaşarak artan yünleri toplayıp o iplerle değişik örtüler, seccadeler ortaya çıkardı bunları gören evin beyi de yapılanları beğendiğinden motifin adı bu olmuştur. Kadın dilendi erkek beğendi motiflerde bile konu olan motiflere ismini veren kadın yuvasına, eşine ve çocuklarına maddi ve manevi en büyük destekçidir.  Dünyayı erkekler yönetebilir ama onları doğuran ve yetiştiren KADIN’dır.
 Halkımız arasında şöyle bir tabir vardır: Erkek on sekizine kadar anasına, on sekizinden sonra da eşine muhtaçtır.
 Ben güçlü bir kadınım. Çünkü, beni güçlü bir kadın büyüttü (Annem) Elleri öpülesi Tüm annelere..

  • Cuma 22.5 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.5 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 11.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu