OKU!! Manası yeri göğü inletir. Kendini okumakla başlar insan, sevdasıyla yüzdüğü deryalarda. Bir kelimedir küçük ama asılda büyük olan. Beşikten mezara devam eden bir ilim deryasıdır. Oku ayeti insanın hayatında ne kadar önemli olduğunu, insanın öğrenme özelliği ile her şeyi araştırıp inceleyerek KALEM ile kendine yol çizmesidir. Kalem, ilim deryasının günümüze kadar gelmesini sağlayan en büyük araçtır.
‘’ İlim Çin’de de olsa gidip alınız’’ sözüyle Peygamber Efendimiz (S:A:V:) ilmin önemi üzerinde durarak ona talip olmamız gerektiğini anlatmıştır. İlme gönül vermek, bir neslin kurtuluşudur. Her insanın kendince bir görevi vardır. Bu görevleri ancak ve ancak kendini geliştirerek yerine getirebilir. Eğitim anne karnında başlar. Yalnız acı gerçek şu ki, yetiştiremediğimiz eğitimsiz bir anne ne kadar çocuklarına faydalı olacaktır. Aslında ilk mürebbi ilk öğretmen annedir. Anne yetişirse evlat yetişir, ev yetişir, mahalle yetişir, ilçe , il, ülke ve hatta dünya yetişir. Aynı şekilde düşünün ki kendini yetiştirmemiş, hedefi yok, idealist olmayan bir baba çocuklarına nasıl örnek olabilir. Genelimizin bildiği şu hikâyeye değinmeden geçmek istemiyorum. Çocuk babasından onunla ilgilenmesini oynamasını ister. Babada, evladım hafta sonu seninle ilgileneceğim gezdireceğim der. Hafta sonu gelir. Baba sözünü unutmuş televizyon karşısında oturuyor. Çocuk babasının yanına gelir ve sözünü hatırlatır. Baba da mahcup olur. Zaman kazanmak ve çocuğunu oyalamak için oyun oynayalım der ve gazete yaprağındaki dünya resmi çizilmiş sayfayı yırtar bunu birleştir gidelim der. Çocuk gazete parçalarını alıp odasına gider kısa bir süre sonra babasının yanına gelip buyur babacığım der ve resmi verir. Kısa zamanda resmi tamamlamasına şaşıran baba! Hayretle nasıl tamamladığını sorar? Çocuğun cevabı şaşırtıcı olur! Babacığım sayfanın arkasında insan resmi vardı. Onları birleştirdim insan resmi bitince dünyada bitmiş oldu. Evet insan yetişirse dünya yetişir. Maalesef üzüntümüz; hedefi, ideali olmayan yetişen neslimiz, evlatlarımız. Değerli okuyucularım; Eğitim küçümsenecek bir mevzu değil, ihmal edilecek bir mevzu değil. Ama görüyoruz ki hayatımızda eğitim ikinci, üçüncü sırada yer alıyor. Eğitimli olmak diploma olma şartı taşımaz. Öyle iş adamları, öyle kanaat önderleri var ki; Kadın erkek diploması yok ama üniversite okumuş sanırsınız. Konuşması, hedefi, saygısı, muhakemesi, başarısı parmaklarımızı ısırtacak seviyededir. Öyle ebeveynler var ki çocuklarını; doktor, mühendis, öğretmen, futbolcu, müzisyen, yazar, ressam vb. güzel mesleklere donanımlı ve saygılı evlatlar yetiştirmişlerdir. Evet diploma olmalı ama amaç diploma olmamalı. Yetişmiş eğitimli bir nesil olmalı. . Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum Hz. Ali nin bu sözü tabiri caizse kafamıza balyoz gibi inmeli
Tarihler yazmak EĞİTİM ve KALEM ile olur. ‘’ Bir ulusun ihyası iki ordudan oluşur. Biri eğitim (irfan) ordusu diğeri askeri ordudur. İkisi müsavidir eşittir bir birine üstünlüğü yoktur. Lakin eğitim ordusu bir adım öndedir çünkü askeride yetiştiren odur. Bir ulusun yok oluşu da cehalettendir.’’ M. Kemal ATATÜRK İnan, iste ve harekete geç. Her birimiz için geçerli olan bu slogana inanarak harekete geçme zamanıdır. Hiç bir şey için geç kalmadık. Eğitimi kendimize bir rehber olarak bilmeli yolumuza ışık tutmalıyız. Son zamanlarda bu ışık çok azaldı çünkü bizler teker teker söndürmeye başladık içimizdeki ışıltıyı, nereye gidiyoruz bu ışıltı olmadan.
Toplu taşıtlarda karşılaştığımız gençlerle yaptığımız hasbihallerde hedeflerini sorduğumda yarıdan çoğunun hedefinin olmadığını görüyorum ne gelirse diyorlar. Kahroldum bu çocuklar bizim çocuklarımız İle eyne nezheb nereye gidiyoruz böyle değerli okuyucularım. Gelecekleriyle ilgili bir hedefleri, umutları yok gerek okuma gerek sanat öğrenme gerekse hayata tutunmayla alakalı bir gayeleri yok. Konfüçyüs balık yedirmek yerine balık tutmasını öğretiniz der. Lütfen evlatlarımızı hazırcılığa alıştırmak yerine onlara hedefler verelim okuyacaklara okuma çalışacak çocuklarımıza da destek olalım. Önlerine çıkacak olan engellerle baş etmesini öğretelim. Okuyalım ki okutalım, yetişelim ki yetiştirelim. Baba evladına bastığın yere dikkat et diyerek seslenir çocuğuna, çocukta babacığım endişelenme senin bastığın yere, ayak izlerine basıyorum der. Gençlerimize, evlatlarımıza ,neslimize sahip çıkalım onlara ayna olalım.
İlim ilim bilmektir,
İlim kendin bilmektir,
Sen kendini bilmezsin,
Ya nice okumaktır
Yunus Emre