Dr. Hülya ARTUÇ


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Hülya Artuç: Gebelikte Reflü ve Tedavisi


Gebelik sürecinde kadınların en çok şikâyetçi olduğu durumlardan biri de mide ekşimeleri ve reflüdür. Mide sorunlarının temel nedeni bebeğin, annenin sindirim organlarına baskıda bulunması olabilir. Temel olarak yapılması gereken, reflüyü ve mide sorunlarını tetiklediği bilinen gıdalardan uzak durmaktır. Bu yiyecekler her bireye göre değişebilir ancak genel olarak

* Çikolata, narenciye ve suları, domates ve domates ürünleri, hardal, sirke, naneli gıdalar, baharatlı, yağlı yiyeceklerden uzak durun.

* Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçının

* Yemeklerinizi azar azar ve sık sık tüketin.

* Yemeklerinizi iyi çiğneyin ve yavaş yemeye özen gösterin.

* Yemeklerle birlikte çok su ve sıvı tüketmeyin

* Çok sıcak ve soğuk besinlerden kaçının

* Yemek sonrası yürüyüş yapmayı deneyin.

* Uyurken başınızı yüksek olacak şekilde yerleştirin.

* Rahat elbiseler tercih edin.

Gebelikte Reflü Nedenleri

Gebelikte reflünün bu kadar sık görülmesinin hem hormonal hem de mekanik nedenleri vardır. Gebeliğin gelişiminde artan Progesteron hormonu yemek borusu altında yer alan ve reflünün engellenmesinde çok önemli bir görevi olan alt büzücü kasın daha sık ve daha çok gevşemesine yol açar. Bu geri kaçışı artırır. Aynı zamanda yemek borusu hareketi yavaşlar ve mide boşalım zamanı uzar. Bu gelişmekte olan bebek için en fazla miktarda gıda emilimi sağlar ancak mide basıncını yüksek kalmasına ve geri kaçışın kolaylaşmasına neden olur.. Gebeliğin ileri dönemlerinde bebek ve dolayısı ile rahmin büyümesi karın içi basıncın giderek artmasına yol açar. Karın içi basıncını artışı mide üzerine baskı yapar ve reflüyü artırır.

Gebelik Reflüsü Tedavisinde İlaç Kullanımı Gebelik süresince çok gerekli olmadıkça her türlü ilaç kullanımı kesilmelidir. Ancak yaşam kalitesini bozar düzeyde reflü devamında kullanılabilecek ilaçlar vardır. Öncelikle en az risk taşıyan antiasitler kullanılabilir. Bu tür ilaçların çoğu şurup formunda bazıları ise çiğneme tablet şeklindedir. Yemeklerden sonra kullanılırlar. Yüksek oranda sodyum içeren antiasitler sıvı tutulmasına yol açıp ödem yapabileceğinden ve alüminyum içeren antiasitler kabızlığa neden olabileceğinden bu grup antiasitlerden gebelikte kaçınılmalıdır. Alınan yaşam şekli ve gıda önlemleri yetersiz kalır ve kullanılan antiasitler de sorunu çözmez ise Kadın doğum doktorunuza danışarak H2 reseptör antagonisti ya da proton pompa inhibitörü olarak adlandırılan iki grup ilaç kullanılabilirsiniz. Ancak bu ilaçlar ancak doktorunuzun bilgisi ve onayı ile kullanılmalıdır.

Bol sıvı almak yararlı mıdır?

Gün içinde bol sıvı almak (gün içerisinde minimum 8 veya 10 bardak) gerekir. Ancak bu miktarı yemek esnasında almak yerine, yemek aralarındaki zaman içerisinde almanız daha doğru olur. Yoksa yemek esnasında çok miktarda sıvı alımı, mide içerisinde bulunan basıncı arttırarak reflüye sebep olabilir.

Reflü Şikâyeti Olan Gebe Ne zaman Doktora Başvurmalı?

Midede hissedilen bu yanma ve ekşime, halk arasında ?bebeğin saçları çıkıyor? şeklinde yorumlansa da, bu düşünce ciddiye alınmamalı ve doktora muhakkak bahsedilmelidir. Hamilelik döneminde yaşanan reflü, anne adayına yapılan basit tedavi yöntemlerine cevap vermiyor ve şiddetini de git gide artırıyor ise, hamileliğin normal seyri olarak düşünülmemeli ve mutlaka uzman doktorlara danışılmalıdır. Ciddi hastalıklara neden olmamak için, erken dönemde yapılan küçük testler sayesinde, annenin ve bebeğin sağlığında bir takım önlem alınabilmektedir.

Op. Dr Hülya Artuç

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Özel Defne Hastanesi Antakya HATAY

  • Cumartesi 30.7 ° / 15.5 ° false
  • Pazar 34.6 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı