Doç Dr. Necmettin ÇALIŞKAN


YENİ ZELANDA KATLİAMININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ


Dünya, en olaysız, teröre bulaşmamış ülkelerden biri sayılan Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırısıyla sarsıldı.

Kanlı katliamda 50 Müslüman şehit olurken saldırıyı bir film veya oyun sahnesi gibi canlı yayınladıktan sonra yakalanan 28 yaşındaki Avustralyalı fail Brenton Tarrant'ın bıraktığı manifesto üzerinden büyük tartışma koptu.

Böyle bir hadiseye karşı biz nasıl dururduk, batı nasıl durdu?

Avrupalılar bu olay karşısında hemen camiye sahip çıkıyoruz dediler. Cami önüne çiçekler bıraktılar camimin etrafında kalkan oldular. Batının bu konudaki duyarlılığını takdir etmek gerekir.

Peki, ülkemizde, veya bir Müslüman ülkesinde bir Kilise saldırıya uğrasaydı ve Hristiyanlar ölseydi acaba Müslümanlar gidip destek, taziye mesajı verirler miydi. Elbette çıkıp destek mesajı veren olurdu ama herhalde destek verenlere önce Müslümanlar tepki gösterirdi. Sahip çıkanlar linç edilirdi.

**

Gelelim asıl üzerinde durmamız gereken, ülkemizde bu olayın nasıl karşılık bulduğuna;

Maalesef sinekten yağ çıkarmak hamlemiz her şeyde devam ediyor.

Bu olayın bir siyasi rant, istismar konusu haline getirilmesi son derece üzücü.

Ülkemizde yaşanan herhangi bir cinayet sonrası olay olduktan 15 dk. sonra yayın yasağı getirilirken, başka bir ülkede yaşanmış olan olayları miting meydanlarında yüz binlerce insana ve koro hainde tüm yandaş medyada seyrettirmek, bunun hafife alınmasının en çirkin halidir. Bu asla kabul edilemez.

Özellikle miting meydanlarında gösterilmesi (bir oyundan alıntı gibi çocuklara mitingde izletilmesi, çocuklar üzerindeki psikolojik etkisi çok olumsuz olur).

Elbette siyasi partiler kazanır kaybeder ama böyle dünya çapında Müslümanların tümünü ilgilendiren bir olayı siyasi istismar yapmak kabul edilemez.

Herhangi bir olay nasıl istismar konusu yapılabilir, kan üzerinden siyaset yapmak nasıl olur bunu hep birlikte görüyoruz.

Aslında yeni Zelanda'da yaşanan olaylar bazı acı gerçekleri tekrar gün yüzüne çıkardı. Mesela bizim dünyanın pek çok noktasında her gün onlarca yüzlerce Müslüman öldüğünü görmezden geldik. Ama bir batılı devlette ölmesini gündem yaptık.

Tabi ki gündem yapılmalı ama çuvaldızı her zaman önce kendimize batırmalıyız.

Nijerya'da sabah namazından yüzlerce insan katledildi gıkımız çıkmadı. Pakistan'da medreselerde yüzlerce fidan gibi genç intihar saldırıyla havaya uçuruluyor gıkımız çıkmıyor.

  • Perşembe 34.1 ° / 18.6 ° Güneşli
  • Cuma 29 ° / 16.6 ° false
  • Cumartesi 30.7 ° / 15.5 ° false