PDR UZMANLARI VERİLEN SÖZÜN TUTULMASINI BEKLİYOR

PDR UZMANLARI VERİLEN SÖZÜN TUTULMASINI BEKLİYOR

Öğrencilerin eğitim dönemlerinde zaruri olan ve tüm dünyada zorunlu olan psikolojik danışman ve rehber öğretmenler, kendilerine verilen atama sözünün tutulmasını istiyor.

Bir önceki Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer döneminde atama sözü verilen ancak daha sonra askıya alınan PDR uzmanı atamaları konusunda hükumetten verilen sözlerin tutulmasını isteyen uzmanlar, seslerinin duyulmasını istiyor.

OKULLARDA PDR UZMANLARI OLMAZSA OLMAZDIR
Öğrencilerin eğitim hayatlarının olmazsa olmazı durumundaki konumları itibariyle uzun zamandan bu yana işsiz olan uzmanların eğitim sürecine dahil edilmesini isteyen uzmanlar yaptıkları açıklamalarda; “Psikolojik danışman ve rehber öğretmenler olarak 27 Mayıs 2023 tarihinde eski milli eğitim bakanı sayın Prof. Dr. Mahmut Özer’in  ‘Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise türü ne olursa olsun 100 öğrencisi olan her okula bir rehber öğretmen olması zorunlu olacak’ sözünün Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesini talep ediyoruz. Günümüzde okullarda artış gösteren akran zorbalığı, kaygı, madde ve teknoloji bağımlılığı gibi birçok sorunun üstüne maalesef depremin yıkıcı etkisi de eklendi. Öğrenciler bu sorunların arasında sıkışırken bu durum öğrencilerin hem akademik hem de sosyal hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Okul psikolojik danışmanı/rehber öğretmeninin okullarda sunduğu psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri bireyin kendini tanıması, problemlerini çözebilmesi, toplumsal hayata uyum sağlaması, yetenek ve becerilerini keşfetmesi ve kendini gerçekleştirmesine katkı sağlamak için uzman kişilerce sunulan yardım sürecidir. Ancak mevcut rehberlik norm kadro yönetmeliğinde okuldaki ilk rehber öğretmen/psikolojik danışman için ilkokullarda 300, anaokulları, ortaokul ve liselerde en az 150 öğrenci bulunması gerekmektedir.

NORM KADRO SÖZ VERİLDİĞİ GİBİ YENİDEN DÜZENLENMELİDİR 
İkinci rehber öğretmen/psikolojik danışman bulundurulabilmesi için 500 öğrenci ve katlarına ihtiyaç duyulmaktadır ve bu durum günümüz ihtiyaçları karşılayamamaktadır. Rehberlik hizmetlerinin öğrencilere sağlıklı ulaştırılabilmesi için mevcut norm kadro yönetmeliğinin söz verildiği gibi düzenlenmesi gerekmektedir. Günümüzde yaklaşık 25 bin okulda psikolojik danışman/rehber öğretmen bulunmazken psikolojik danışman mezun sayısı 20 bini geçmiş bulunmaktadır. Dönemin bakanı Mahmut Özer’in duyurusunu yaptığı karar henüz Resmi Gazetede yayımlanmadı. Biz psikolojik danışmanlar olarak bu alınan kararın bir an önce resmiyet kazanmasını talep ediyoruz çünkü eğitimde fırsat eşitliği ilkesi kapsamında her çocuğun psikolojik danışmana erişebilme hakkı var. Günümüzde artış gösteren akran zorbalığı, madde bağımlılığı, cinsel istismarı vb. bu problemlere okullarda görev alacak ruh sağlığı uzmanları psikolojik danışmanlar büyük ölçüde önleyici ve koruyucu destek sağlayacaktır.  Ayrıca yaşanan deprem felaketinden büyük hasar olan şehrimizin de içinde bulunduğu deprem bölgesi ve deprem bölgesi dışında kalan öğrencilerimizin bu zorlu süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilmesi için psikolojik danışmanlara büyük iş düşüyor. Bu hizmetin her öğrenciye ulaştırılabilmesi için norm kadro yönetmenliğinin yeniden düzenlenmesi önem arz etmektedir” ifadelerini kullandılar.