Özel Okul Öncesi Eğitim Kurumları Hatay’da Çaresiz

Özel Okul Öncesi Eğitim Kurumları Hatay’da Çaresiz

Hatay Özel Ana Okullari ve Kreşleri Dernek (Hatay ÖZAKDER) Başkanı Levent ERDEM deprem sonrasında okul öncesi eğitim sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu Öncelikle yaşanan felaketten dolayı hepimize geçmiş olsun.

Bizler Hatay’da yaşadığımız acı tablonun ardından diğer tüm sektörler gibi derin bir darbe almış durumdayız.

Hatay’da yaklaşık 105 okul öncesi eğitim kurumu bulunmaktadır. Antakya, Defne ve Samandağı ilçelerimizde bulunan 45 özel okul öncesi eğitim kurumunun en az 37’si ağır hasar almış veya yıkılmış durumdadır. Bu kurumların geliri aylık üzerinedir. Eğitim Öğretim yılı başında yıllık peşin ödeme alan kurumlar değildir. Bu nedenle kurumu yıkılan ya da ağır hasar alan kurucular ve çalışanlar işsiz kalmış, mağdur olmuştur. Açılması için tadilat gereken okullar ise maddi imkansızlıklardan ve destek verilmemesinden dolayı tadilatlarını yapamayacak durumdadır. Sektörümüz bir nevi kamu hizmeti vermektedir ve ne yıkılan kurumlarımıza ne de kurucularımıza herhangi bir destek sağlanmamıştır. Yaptığımız bazı ikili görüşmelerde bizlere devletin sizin kurumlarınızı onarmasını beklemeyin sizler özel kuruluşlarsınız kendiniz ayağa kalkmalısınız şeklinde cevaplar aldık.  

Milli eğitime bağlı kuruluşlara her ne kadar kısmen de olsa 3 aylık sgk desteği sağlansa da aile sosyal hizmetlere bağlı kurumlar bundan da mahrum bırakılmıştır.

Sektörümüzün talebi tatmin edici teşvikler sağlanması bunun yanında konutunu kaybeden hak sahipleri gibi kurumlarımızın yapımına destek verilmesi en azından yeni kurulan şehrin  planına uygun bir şekilde arsa tahsisi yapılması, yıkılan kurumların vergi ve ssk borçları silinmesi faaliyetlerine devam edecek kurumların ssk ve vergi borçları en az 6 ay daha faizsiz ötelenmesi gibi desteklerin verilmesi kaçınılmaz bir durumdur. Deprem öncesi gerek siyasiler tarafından gerekse devlet yetkilileri her fırsatta dile getirilen Okul öncesi eğitimde büyük bir yükü üstünde taşıyan özel okul öncesi sektörü deprem sonrasında yalnız bırakılmıştır. Kurumlar olarak talebimiz özel okul öncesi eğitim kurumlarına sahip çıkılması ve çaresiz bırakılmamasıdır.