Kadir Gecesi'nde dualarda Gazze vardı

Kadir Gecesi

Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı, bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi'nde, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, ibadetlerini yerine getirip Siyonist İsrail'in zulmü altında inleyen Gazze'ye dua için ellerini açtı.

Türkiye'nin 81 ilinde bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi idrak edildi, onbinlerce camide Kadir Gecesi programları düzenlendi. Türkiyeli Müslümanlar, bin aydan daha hayrlı Kadir Gecesi'nde ellerini Gazze için semaya açtı. Milyonlarca Müslüman halk hem Türkiye'de hem İslam aleminin çeşitli ülkelerinde Kadir Gecesi'nde Gazze için yürekten dua etti.

Ramazan ayının son cuması ve Kadir gecesini ihya etmek isteyen binlerce Müslüman, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya akın etti. Müslümanlar, Aksa avlusunda kurdukları sofralarda oruçlarını açtı. Müslümanlar Kadir Gecesi'nde İsrail'in kısıtlamaları gölgesindeki Mescid-i Aksa'da teravih namazı kıldı. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, ramazanın 27'nci gecesi idrak edilen Kadir Gecesi için Mescid-i Aksa'da 200 bin Müslümanın toplandığını duyurdu.

Gazze'nin Refah kentindeki Filistinliler, Kadir Gecesi'ni idrak etmek için İsrail saldırısında yıkılan Faruk Camii enkazı ve camii yanında kurdukları çadıra gelerek, namaz kılıp dua etti.

Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Kosova, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'ta yaşayan Müslümanlar, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başladığı ve "bin aydan daha hayırlı olan" Kadir Gecesi vesilesiyle camileri doldurdu. Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi'ne gelen Müslümanlar, gece boyunca Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti. Saraybosna'daki İstiklal Camisi'nde de ilahiler ve Kur'an-ı Kerim'in okunduğu Kadir Gecesi programı düzenlendi. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki tek cami olan Bayraklı Camisi'nde toplanan Müslümanlar da Kadir Gecesi'ni dua ederek geçirdi. Balkanlar'ın en küçük ülkesi Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'daki tarihi Osmanagic Camisi'ni dolduran Müslümanlar da gece boyunca Kur'an-ı Kerim okuyup, dua etti. Hırvatistan'ın Sisak şehrindeki Recep Tayyip Erdoğan İslam Kültür Merkezi'nde bir araya gelen Müslümanlar, Kadir Gecesini dualar ve ibadetle idrak etti. Kosova'daki Müminler, başkent Priştine'deki tarihi Fatih Sultan Mehmed Camisi'nde saf tuttu. Kosova Prizren'de ise Kadir Gecesi dolayısıyla Müslümanlar sabaha kadar ibadet ve dua için Emin Paşa Camisi'ni doldurdu. Kuzey Makedonya'da Kadir Gecesi'nde Üsküp'teki Mustafa Paşa Camisi'ne yoğun ilgi gösterildi. Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki Ethem Bey Camisi'nde de Kadir Gecesi'nde Müslümanların yoğun katılımıyla, teravih namazının ardından dualar edildi, Kur'an-ı Kerim okundu.

Pakistan'ın Peşaver kentindeki Müslümanlar, Kadir Gecesi'ni idrak etmek için Yeni Sunheri Camisi'ne gelerek, namaz kılıp dua etti.

Tiflis'teki Müslümanlar, Kadir Gecesi dolayısıyla Tiflis Cuma Camisi'ne akın etti. Cami İmamı Şirhan Çobanov'un yönettiği Kadir Gecesi programına katılan Müslümanlar camiyi doldurdu. Camide saf tutan Müslümanlar, yatsı ve teravih namazının ardından dua ederek Kur'an-ı Kerim tilaveti ile Mevlid-i Şerif ve ilahileri dinledi. Programa Gürcüler, Gürcistan'da yaşayan Türkler, Azerbaycan asıllı Gürcistan vatandaşları ile farklı etnik kökenlerden Müslümanlar katıldı.
Almanya’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Merkezi bünyesindeki Köln Merkez Camisi’nde Kadir Gecesi'nde Kur’an-ı Kerim okundu. Köln DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Ahmet Sinan Kara verdiği vaazda, ramazanın ibadet, dua ve sabırla dolu olduğunu, ibadetlerin maneviyata derinlik kattığını, orucun maddi ve manevi sıhhate kavuşturduğunu, Kur'an-ı Kerim'in Kadir Gecesi'nde indirilmeye başladığını ve bu gecenin bin aydan daha faziletli olduğunu dile getirdi. Camiyi dolduran Müslümanlar yatsı ve teravih namazını kıldı, dünyanın çeşitli bölgelerinde sıkıntı çeken ve gözyaşı döken Müslümanlar için dua etti.

Lübnan'ın başkenti Beyrut’taki Müslümanlar, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve 'bin aydan hayırlı' olarak kabul edilen Kadir Gecesi'ni idrak etmek için Emir Mansur Asaf Camisi'nde; Mısır’ın başkenti Kahire’de Müslümanlar, Kadir Gecesi'ni idrak etmek için Fustat bölgesindeki Amr bin As Camisi'nde; Irak'ın başkenti Bağdat'taki Müslümanlar, Kadir Gecesi'ni idrak etmek için Azamiye bölgesindeki Assaf Camisi'nde; Kuveyt'in başkenti Kuveyt'te Müslümanlar, Kadir Gecesi'ni idrak etmek için Adiliya bölgesindeki Suud el-Rashid Camisi'nde; Irak'ın Erbil kentindeki Müslümanlar, Kadir Gecesi'ni idrak etmek için Regay Bahasht Camisi'nde; Kenya'daki Müslümanlar, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve 'bin aydan hayırlı' olarak kabul edilen Kadir Gecesi'ni idrak etmek için başkent Nairobi'deki Jamia Camisi'nde; Irak'ın Ninova il merkezi Musul kentindeki Müslümanlar, Kadir Gecesi'ni idrak etmek için kentteki Mohammad Al-Amin Camisi'nde, Kur'an-ı Kerim'i okuyup ve namaz kılıp dua etti.