TARİHİ SİLLE ZİYARETİMİZ...

TARİHİ SİLLE ZİYARETİMİZ...

Sille Mahallesi, Konya`nın Selçuklu ilçesine bağlı, kent merkezine 7 km mesafede 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeridir. Caddelere döşenmiş özel taşlar, bölgeye ayrı bir güzellik katıyor. Mahallenin her tarafı, tarihin derin izlerini taşıyor.

Tarihi kaynaklarda, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı, erken Hristiyanlık döneminin önemli bir merkezi.

Duvar ve pencerelerinde Roma dönemine ait malzemelerin kullanıldığı Aya Elena Kilisesi, M.S. 327 yılında Bizans İmparatoru Constantin`in annesi Helena tarafından, ilk Hristiyanlık dönemine ait oyma mabetlerden etkilenilerek yaptırılmış mimarisi ile dikkati çekiyor.

Sille Subaşı Mahallesinde bulunan M.S.11 yy. yapıldığı tahmin edilen mağaralar sille kentsel sit alanı içerisinde yer alana arkeolojik tescilli mağaralardır. Sillenin güney kesimindeki tepelerde yer almaktadır 2 adet mağara kilise ve banaya evleri yer almaktadır burada yaklaşık 40 adet mağara bulunmaktadır.

Sille`de, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait camiler, hamamlar, çeşmeler, köprüler gibi Türk-İslam eserleri bulunuyor.

Tarihi mahallede 19. yüzyılda inşa edilen Sille Çay Camisi`nin mihrap, minber ve kürsüsünde zengin ahşap işçiliğinin en güzel örnekleri yer alıyor. Yapım yılı tam olarak bilinmeyen ve moloz taştan inşa edilmiş Karataş Cami ise diğer Sille camileri gibi içinde zengin ahşap süslemeleri ile ilgi görüyor.

Sille Ak Camii, ihtişamlı duruşuyla dikkatimizi çekiyor. Camiye ait, lavaboların durumu içler acısıydı. Cadde ve sokakların temizliği güzeldi. Pazar günü ve ziyaretçilerin çok olmasına rağmen, Sille Müzesinin kapalı olmasına bir anlam veremedim. Konya merkezde, lavaboların çok temiz ve ücretsiz olması vatandaşlarımız tarafından takdir görüyor. Ancak, Sille çarşı merkezinde bulunan lavaboların ücretli olması, vatandaşlar tarafından hoş karşılanmıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi çay bahçesi ve farklı sektörlerdeki hizmetlerle kendini göstermeliydi. Turistik ve tarihi havasıyla, fiyatların yüksek olması başka bir sıkıntı. Amaç, oraya gelen yerli ve yabancı turistlerin intibaları, başkalarına tavsiyesi gerçekten önemli. Gelen bir daha gelmeli, yeni turistlerin gelmesi sağlanmalıdır.

Yetkililerin, ifade etmeye çalıştığım problemler ile ilgileneceğine inanıyorum.