ALTINÖZÜ’NÜN ALTIN MAKASI: MİHAİL USTA

ALTINÖZÜ’NÜN ALTIN MAKASI: MİHAİL USTA

Mehmet Muhtar Salmanoğlu, Kaleminden:

Dün çok acı bir haber aldım. Öğretmenim İlyas Kuşoğlu ve kardeşi Mihail Kuşoğlu'nu bir gün içerisinde kaybettik.Ruhları şad olsun.

ALTINÖZÜ’NÜN ALTIN MAKASI: MİHAİL USTA

Bir şey vardı ısınmaz kalın kumaşların altında, kesip biçtiler
Patron çıkardılar, karşılaştırdılar,
Katlanılmaz bir uykunun sonunu kesip biçtiler
Şarkılara başladılar ölmüş bir at için
Makaslarını bırakmadılar
                                                     Turgut Uyar

 Mihail Usta,22 Şubat 1942’de Altınözü’nün Sarılar Mahallesi'nde dünyaya açar gözlerini. İlk öğrenimini burada, Sarılar Mahallesi’nde tamamlar.  İlerde aşkla yapacağı terzilik mesleğinin ilk adımlarını, henüz 12 yaşındayken dayısı Abdullah Yaman’ın yanında atar. Dayısı Mihail şalvar gömlek dikmektedir. Elinin makasa, iğneye, kumaşa değdiği ilk çıraklığı burada bir yıl sürer.        
 1955’ te  Antakya’nın en iyi terzilerinden olan Ferid Carcura’nın yanında çıraklığını sürdürür. Artık Antakya’dadır. Ailesinin tutuğu evde arkadaşlarıyla kalmakta, mesleğin inceliklerine vakıf olacağı günler başlamaktadır. 1955-1962 yılları arasında Ferid Carcura’nın yanında yedi yıl çalışır. 


  Askerlik çağı gelmiştir. Adapazarı’nda vatani görevini yaparken yine makası, iğnesi elinden düşmez. Sanata yatkınlığını keşfeden subaylar, onu Bando ve mızıka takımında da görevlendirir.
 Askerlik sonrası İstanbul’dadır. Selanik göçmeni ustaların kurduğu Üç Kardeşler Terzihanesi’nde 2 yıl çalışır, mesleğinde iyice yetkinleşir.
  Memleket hasreti ağır basınca  Altınözü’ne dönmeye kara verir. Döner dönmez evlenir ve kendi iş yerini açar, Kuseyr Terzihanesi’ni.  Kuseyr Terzihanesi’nin açılmasıyla o dönemin en kaliteli  kumaşları Altınyıldız, Arca, Bossa İstanbul’dan terzihanenin raflarına taşınmaya başlamıştır. 
 1979’da kendi mülkü olan iş yerine taşınınca Kuseyr Terzihanesi, Kuşoğlu Kardeşler adını alır. Mihail Usta; Kuseyr köylerinin , Antakya’nın tanınan bir terzisidir artık. İlçenin bürokratları, imamalar, müftü, muhtarlar, köylüler en güzel takım elbiseleri, gömlekleri, pantolonları diktirmek için Mihail Usta’nın terzihanesinin yolunu tutar.  Öyle ki takım elbise diktirmek için  Antakya’nın tanınmış birçok  eşrafı, bürokratı Mihail Usta’nın kapısını çalar. Mihail Usta öyle emektar biridir ki Antakya’dan gelen  müşterilerini  yormamak için provalarını Antakya’da yapar. Prova için onların gelmesini beklemez, kendisi gider ayaklarına kadar.
 Kuşoğlu Kardeşler Terzihanesi bir sanat okulu gibi çalışır. Kimi dönem 10’a yakın çalışanı olmuştur. Özellikle bayram önceleri lüks ışığı altında sabahlara kadar çalışılır. Hatta Mihail Usta’nı bir yatağı  vardır burada, işleri yetiştirmek için evine gidemez, bir nevi ikinci evi olur terzihanesi.


 Yetiştirdiği kalfalar, ustalar o kadar çoktur ki şimdi onlar Avrupa’nın birçok kentinde Paris’te, Hamburg’ta, Köln’de kendi açtıkları iş yerlerinde  bu mesleği icra etmekteler.
 Usta-çırak geleneğinin gereği olarak hayata  dair terbiye, adab-ı muaşaret kurallarını da öğretir Mihail Usta. Yetiştirdiği kalfalar, ustalar torun sahibi olmalarına rağmen Usta’nın yanında sigara içmez, ayak ayak üstüne atmaz, saygıda kusur etmezler. Ustaya saygı, mesleğin olmazsa olmazıdır çünkü.
 Konfeksiyon sektörünün gelişmesiyle terzilik sanatı eski günlerdeki canlılığını kaybetmeye başlar. Daha önce haftada 10 kat takım elbise dikilirken şimdi bu iki takım elbiseye düşmüş durumda. Yine de Mihail Usta, 79 yaşında olmasına rağmen  boynunda mezuresi, önünde ütü yastığı, elinde çizgi taşı, makası ve rigesıyla takım elbiseler, gömlekler, pantolonlar dikmeye devam ediyor. Yeğeni Toni’ye sanatın inceliklerini öğretiyor, kalfalar yetiştiriyor. 11 torunuyla dede olmanın mutluluğunu yaşıyor.
  O, ilçemizin Mihail Ustası, abisi, değeri, terzilerin  koca çınarı. 
  Ruhu şad olsun.