Altınözü'nde Firik İçin Değirmenler Dönmeye Başladı

Altınözü

Hatay’ın Altınözü ilçesinde lezzet hazinelerinden biri olan firik üretiminde, Büyükburç Mahallesi çiftçileri harekete geçti.

Bölgenin ve ülkenin büyük bir kısmının ihtiyacını karşılayan Büyükburç Mahallesi’nde çiftçiler, buğdayları firik haline getirmek için gece gündüz demeden çalışıyorlar.  Yeşil buğday başaklarını tarlalardan biçen çiftçiler, ardından bu başakları ateşin üzerinde dönen değirmenlerde ütüleyerek firik haline getiriyorlar. Bu zorlu sürecin sonunda elde edilen, firik, Altınözü'nde ve Hatay bölgesinin en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor.

Çiftçiler, firik üretimine zamanında başladıklarını belirterek, “Gündüz buğday başaklarını topluyoruz. Ardından makine yardımıyla buğdayların taze başak kısımlarını ayırarak çemberli elek dediğimiz merdanelerde odun ateşinde yaklaşık 50-60 derece sıcaklıkta ütüleyerek işleme başlıyoruz. Ütülen başaklar, 1-2 gün soğuması için tarlalara seriliyor. Soğuma işleminin ardından biçerdöver ve Patoz makineleri yardımıyla başakların içerisindeki firik tanelerini alarak satışa hazır hale getiriyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundular.

Büyükburç Mahallesi’nde neredeyse herkesin firik üretimiyle uğraştığını belirten çiftçiler, geçmişte yaşanan felaketler sonrasında büyük ölçüde zarar gören mahallelerinde, gece gündüz demeden çalışarak üretmeye devam ettiklerini dile getirdiler. Ancak, zorlu bir süreç olduğunu ve geçimlerini bu zahmetli işten sağladıklarını ifade eden çiftçiler, firiklerinin iyi bir fiyatla satılmasını ve hak ettikleri kazancı elde etmeyi beklediklerini söylediler. ( Haber: Mahmut ŞAN)